CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY MANNY – Niebo w gębie

Czekoladowe ciasto z kaszy manny jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, zdrowe i do tego pięknie się prezentuje na talerzyku. Kasza manna zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Ze słodkim smakiem śniadania. Moja babcia przygotowywała kaszę na mleku i gęstą podawała w miseczce posypaną cukrem. Dlatego też mam słabość do kaszy manny.

czekoladowe ciasto z kaszy manny

Kasza manna  

Produkowana jest z pszenicy, z jej zmielonych ziaren. Znana jest w polskiej kuchni od wieków. Ceniono ją niegdyś bardziej niż dziś. Teraz kasza manna kojarzona jest przede wszystkim z posiłkami dla małych dzieci. I to głównie dzieci ją spożywają. To zasadne, ponieważ posiłek z kaszy manny jest lekkostrawny, sycący i dobrze tolerowany przed delikatne żołądki milusińskich. Kasza manna zawiera też mnóstwo witamin z grupy B, witaminę PP, potas, żelazo, magnez, kwas foliowy i sporo jodu. Warto więc czasem przygotować sobie w kuchni coś na bazie tej kaszy nawet teraz, kiedy już dawno z niej wyrośliśmy. Toż to samo zdrowie! A oto nasza kulinarna propozycja. Czekoladowe ciasto z kaszy manny. 

czekoladowe ciasto z kaszy manny

Czekoladowe ciasto z kaszy manny – składniki

  • Litr mleka
  • jedna szklanka cukru (może być trzcinowy – jest zdecydowanie zdrowszy)
  • kakao (3 łyżki stołowe)
  • masło (200 g)
  • Jedna szklanka kaszy manny
  • herbatniki (wybór ich zależy od własnych upodobań)
  • całe migdały
  • żurawina suszona

Baner

 

Przygotowanie 

Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy je. Następnie dodajemy cukier, kakao i wlewamy mleko. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy. Praktycznie nie przestajemy mieszać przez 3 minuty.

Gotową masę odstawiamy z ognia i zajmujemy się foremką. Na jej dnie układamy herbatniki i zalewamy masą z kaszy manny delikatnie ją rozsmarowując po herbatnikach. Posypujemy pierwszą warstwę żurawiną, dodajemy migdały i układamy drugą warstwę herbatników. Dla ozdoby dekorujemy ciasto bakaliami. Żurawina jest z lekka kwaskowa co wspaniale urozmaica smak ciasta.

czekoladowe ciasto z kaszy manny

Baner

3 Dziękujemy!

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Magda napisał(a):

    Biorąc pod uwagę indeks glikemiczny tego ciasta, nie nazwałabym go zdrowym :)))

    • Aneta Aneta napisał(a):

      Ale to przecież kasza manna :) Symbol zdrowia :) Za dzieciaka kasza manna podawana była mi przez moją babcię właśnie przez wzgląd na to, ze to było bardzo zdrowe jedzenie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *