KIEŁBASKI NORYMBERSKIE – z czym to się je?

Być w Norymberdze i nie zjeść lokalnej kiełbasy znaczy tyle co być w Toruniu i nie zjeść pierników. W centrum miasta z gospód pachnie grillem, kapustą i sałatką ziemniaczaną. Choć nie przepadam za mięsem ciężko było mi nie wejść do jednej z nich. Kiełbaski norymberskie powinny ważyć nie więcej niż 25 g i 9 cm długości (jedna) i oczywiście zostać wyprodukowane w Norymberdze. Mięso, z którego są zrobione nie może być tłuste i musi być to wieprzowina przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem.

016

Rzecz jasna o taką kiełbasę ciężko w Polsce, ale zamiast jej można użyć zwykłej białej. Warunek jest tylko jeden – musi być cienka. Nie dysponuję grillem, ale podsmażenie jej na patelni również daje niczego sobie efekt. Kiełbaski norymberskie podaje się w akompaniamencie specyficznego bigosu i sałatki niemieckiej To one zrobiły na mnie największe wrażenie smakowe i to im poświęcony jest ten wpis.

SKŁADNIKI NA DUSZONĄ KAPUSTĘ:

(na 4-5 porcji)

  • 1 kg kiszonej kapusty;
  • 3 cebule;
  • 200 g wędzonego boczku (w kawałku);
  • 1,5 szklanki białego wina wytrawnego;
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (jeśli możecie to nie używajcie kostek rosołowych);
  • 3 liście laurowe;
  • 8 ziaren ziela angielskiego;
  • 6 jagód jałowca;
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 łyżka oleju kokosowego (tradycyjnie smalcu, ale ja go nie używam w kuchni).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić, a następnie wrzucić na rozgrzany olej kokosowy i zeszklić. Dodać kapustę i pokrojony w drobną kostkę boczek. Wlać do garnka bulion i wino, zagotować. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i rozgniecionym jałowcem. Dusić na małym ogniu przez około 2 godziny często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić pieprzem i solą. Tradycyjnie kapustę podaje się wraz z kiełbaskami na cynowych talerzach. W taki sposób zaserwowali by Wam danie w Norymberdze.

Białe kiełbaski z sałatką

Kiełbaski norymberskie podawane są również z sałatką ziemniaczaną. Różni się ona od tej serwowanej w naszych stronach. Nie jest z całą pewnością dietetyczna, ale za to bardzo smaczna. I… prosta w wykonaniu!

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ:

(na 4-5 porcji)

  • 1 kg ziemniaków;
  • 3 duże cebule;
  • 200 g majonezu;
  • 4 łyżki śmietany 12%;
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina;
  • sól;
  • pieprz;
  • ew. 1 łyżeczka cukru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w piórka. Majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz wymieszać, a następnie połączyć z ziemniakami i cebulą. Wstawić do lodówki na godzinę i…

SMACZNEGO!

 

 

 

 

2 Dziękujemy!

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Chelsea napisał(a):

    Od nastepnego poniedzialku rozpoczynam odchudzanie, kto się odchudza ze mną?
    Wyszperałam w necie dobry sposob na chudniecie, wygoglujcie sobie –
    Jak szybko schudnąć Kamidoni zaleca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *