PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY I WARZYW (wegański)

Pasztet jest podstawą mojej diety podczas podróży. Oczywiście nie mam tutaj na myśli pysznego pieczonego pasztetu, a taki z dolnej półki z konserwami w supermarkecie. Jego cena nie przekracza zazwyczaj jednego złotego, a składu lepiej nie czytać jeśli komu życie miłe. Ostatnio przemycam do diety coraz więcej wegańskich i wegetariańskich potraw. Staram się ograniczyć spożywanie mięsa najbardziej jak to możliwe i całkiem nieźle mi to wychodzi.  Ponadto wszystko co ugotuję wychodzi tak pyszne, że w trybie natychmiastowym znika z talerzy. Nawet mój wszystkożerny mężczyzna przyznaje, że „nie taki zły ten weganizm”! Przed Wami przepis na pasztet z zielonej soczewicy i warzyw! Niebezpiecznie smaczny i bardzo zdrowy.

pasztet z zielonej soczewicy

O zaletach płynących ze spożywania zielonej soczewicy pisałam przy okazji podawania przepisu na pierogi z soczewicowym farszem. Nie będę się zatem powtarzała i od razu przejdę do rzeczy!

Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw – składniki:

(na dużą, tradycyjną keksówkę)

  • 2 kubki suchej zielonej soczewicy (ok 400g) ;
  • 1 duża cebula;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 1 marchewka;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 4 ziela angielskie;
  • 5 jagód jałowca;
  • 2 liście laurowe;
  • 2 łyżeczki tymianku (suszonego);
  • 2 łyżeczki lubczyku (suszonego);
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego;
  • szczypta pieprzu;
  • szczypta soli;
  • słoiczek chrzanu.

pasztet z soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy i warzyw – sposób przygotowania:

  • Przygotować bulion z marchewki, pietruszki i selera. Przyprawić go zielem angielskim, jałowcem, liściem laurowym, pieprzem i solą.
  • Ugotowane warzywa wyjąć i pokroić w kostkę;
  • Z bulionu wyłowić ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe, a następnie wsypać do wywaru soczewice i gotować do miękkości.
  • Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Doprawić wędzoną papryką, tymiankiem, lubczykiem i sosem sojowym.
  • Ugotowaną marchewkę, seler i pietruszkę zblendować na gładką masę. Dodać do niej podsmażoną cebulę i czosnek i znów zblendować. Do masy dodać soczewicę i powtórzyć blendowanie.
  • Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej powstałą masę. Na koniec wysmarować wierzch chrzanem.
  • Piec około 35-40 minut w 190 stopniach.

wegański pasztet z soczewicy

I…. GOTOWE! Pasztet jest pyszny, zdrowy i przyjazny osobom na diecie. Życzę smacznego!

Baner

2 Dziękujemy!

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Marcin napisał(a):

    „Niebezpiecznie smaczny i niebezpiecznie zdrowy.” … niebezpiecznie zdrowy – brzmi groźnie dla producentów leków :)

    P.S. smakowity musi być ten pasztet, zwłaszcza że mięso spożywałem ostatnio trzy lata temu…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *