PRZEPIS NA PIZZĘ ZE SZPINAKIEM (na grubym cieście)

Pizza to potrawa kojarząca się nieodłącznie z Italią. To danie dotarło w najdalsze zakątki świata. Ma sporo zalet. Pizzą można się nieźle najeść, zazwyczaj jest niedroga i smaczna. Jadłam ją niemalże w każdym z państw, które odwiedziłam. Najlepiej wspominam chorwacką i węgierską, najgorzej zaś – rzymską i kubańską. To pierwsze może być zaskakujące, ale niestety – Rzym pod tym względem mnie rozczarował. Przepis na pizzę ze szpinakiem to mój ulubiony sposób na własne przyrządzenie tego włoskiego dania.

Mówią, że ilu kucharzy, tyle przepisów na ciasto do pizzy i mają rację. Tak naprawdę trzeba nieźle się nakombinować aż ciasto wyjdzie idealne dla nas samych. Choć ja sama zazwyczaj wybieram cienkie ciasto to tym razem postanowiłam upiec ją na grubym. To był strzał w dziesiątkę! Jest pyszna, zresztą – sprawdźcie sami!

pizza

Przepis na pizzę: Ciasto.

Składniki:

  • cztery szklanki mąki pszennej;
  • 2-2,5 szklanki wody;
  • półtora łyżeczki drożdży instant;
  • łyżeczka soli;
  • 5-7 łyżek oliwy z oliwek.

pizza-na-grubym-ciescie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki poza oliwą z oliwek połączyć ze sobą i gnieść do momentu gdy ciasto nie zacznie odchodzić od rąk. W czasie gniecenia można podsypywać je dodatkowo mąką wedle potrzeb. Pod koniec dodajemy do ciasta oliwę i wygniatamy jeszcze przez chwilę. Formujemy z niego dużą kulkę i wkładamy do wysmarowanej oliwą miseczki. Ciasto przekładamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po upływie tego czasu dzielimy je na pół i każdą z połówek rozwałkowujemy tworząc dwa okrągłe placki.

Baner

Przepis na pizzę: Szpinak.

Składniki:

  • 100-150g szpinaku;
  • pół główki czosnku;
  • bazylia;
  • oregano;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą na patelni. Smażymy przez kilka minut.

przepis na pizzę

Przepis na pizzę: Proponowane składniki.

Wybór składników to sprawa indywidualna. Jednak na mojej dzisiejszej pizzy wylądowały poza szpinakiem:

    • sos pomidorowy z czosnkiem niedźwiedzim;
    • 70g żółtego sera;
    • 70g szynki;
    • pomidor;
    • świeży czosnek;
    • kabanos;

Baner

Na gotowym cieście rozsmarowujemy sos, a następnie układamy resztę składników. Szpinak i świeży czosnek nakładamy na sam wierzch. Pieczemy około 15 minut w 230 stopniach, a potem zajadamy ze smakiem!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *