RAFFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

Raffaello z kaszy jaglanej to coś słodkiego po co śmiało można sięgnąć bez wyrzutów sumienia. O ile wszelkiego rodzaju słodycze sprawiają kłopoty w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, to raffaello z kaszy jaglanej jest raczej nie groźne pod tym względem. Zanim jednak przejdę do przepisu opowiedzieć chcę w kilku zdaniach o wartościach kaszy jaglanej. Bo to baza całego przepisu i warto wiedzieć z czym mamy do czynienia.

raffaello z kaszy jaglanej

Kasza jaglana

Produkuje się tę kaszę z nasion prosa. Podobno to najstarsza znana ludzkości kasza. Ludzie znali ją już w neolicie. Zawiera spore ilości dobrze przyswajalnego białka. Nie zawiera zbyt dużo skrobi. Jest bogatym źródłem ryboflawiny, pirydoksyny i tiaminy. Czyli witamin z grupy B. To również źródło żelaza. Nie zawiera glutenu, jest więc idealna dla ludzi na diecie bezglutenowej. Zawarta w kaszy jaglanej krzemionka doskonale wpływa na urodę. Poprawia stan paznokci, wzmacnia włosy i dodaje skórze elastyczności i blasku.  Jedzmy więc drogie Panie kasze jaglaną – Jesteśmy tego warte! Krzem zapobiega również chorobom kości takim jak na przykład osteoporoza.

A teraz nasz przepis. Wypróbowany niejednokrotnie i nikt w Nieustannym Wędrowaniu nie jest gruby. Więc śmiało możecie skorzystać z naszych doświadczeń kulinarnych.

Raffaello z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 100 gram kaszy jaglanej
  • szklanka mleka (my wybieramy te z jak najmniejszą ilością tłuszczu)
  • wanilia (jedna laska)
  • mielone migdały ( 50 g)
  • dwie małe łyżeczki miodu naturalnego
  • migdały w całości
  • kokosowe wiórki

raffaello z kaszy jaglanej

Sposób przyrządzania 

Nasze migdały w całości należy potraktować wrzątkiem i poczekać, aż nieco zmięknie na nich skórka. Wtedy należy ją zdjąć. Zalewamy je więc na około 25 minut. Kaszę jaglaną prażymy w garnku cały cały czas mieszając. Trwa to kilka minut. Kolejnym krokiem jest przerzucenie z garnka kaszy do sitka i polanie ją wrzątkiem. Następnie sparzoną kaszę wkładamy z powrotem do garnka i zalewamy zimnym mlekiem. Do garnka wrzucamy również laskę wanilii i dodajemy miód. Całość należy gotować cały czas mieszając, inaczej bardzo łatwo jest wszystko przypalić. Kaszę gotuje się tak długo, aż „wypije” ona całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy do tak przygotowanej bazy ziarenka wyskrobane z laski wanilii,  rozdrobnione migdały i odrobinę wiórków kokosowych. Kiedy masa ostygnie formujemy z niej małe kulki faszerując je całymi migdałami. Następnie należy kulki obtoczyć we wiórkach kokosowych. Dwie łyżeczki miodu mogą okazać się niewystarczające, więc jeżeli ktoś lubi bardziej słodko może nieco więcej dodać miodu do smaku, który będzie mu odpowiadał. Z tych proporcji składników powinno wyjść około 20 pysznych kulek.

raffaello z kaszy jaglanej

Jeżeli chodzi o kaloryczność kaszy to sprawa jest oczywista. Kasza jaglana podobnie jak wszystkie kasze zawiera sporo kalorii.  35O na 100 gram. To nie mało, nie ma co się oszukiwać.  Jednak natura tak to wszystko ustawiła, że kasza ta pomimo kaloryczności zawierza w swoim składzie krzem, który dodatkowo skutecznie wpływa na przemianę materii. Oczyszcza nasze organizmy i nie dopuszcza do przybierania na wadze. 

Uwaga! Ze względu na wysoki indeks glikemiczny kasza jaglana nie jest polecana diabetykom.

2 Dziękujemy!

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. wielopokoleniowo napisał(a):

    Wyglądają pięknie! NA pewno się skuszę ;-)

  2. Fistaszkowelove napisał(a):

    oooo to coś dla mnie, szukam zdrowych przepisów na słodycze i trafiłam w 10!

  3. Sylwia Szewczyk napisał(a):

    Raffaello z kaszy jaglanej? Nie dość, że zdrowo to jeszcze pysznie :)
    http://www.sylwiaszewczyk.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *