MAJONEZ JAGLANY – Przepis prosty jak konstrukcja gwoździa

Uwielbiam majonez. Niestety to ogromna bomba kaloryczna, która na tysiąc procent odłoży się w naszych boczkach. Już o chemii, która ładowana jest do sklepowych majonezów nie wspomnę. No cóż… są jednak dania, które bez majonezu racji bytu nie mają. Dlatego też przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na o wiele mniej kaloryczny majonez jaglany domowej roboty!

wegański majones

 

Majonez jaglany (wegański) – składniki:

Jak już mówiłam przepis na majonez jaglany jest prosty jak konstrukcja gwoździa. Większość składników, których de facto zbyt wielu nie potrzeba, powinniście mieć w domu. Na porcje majonezu 330 ml będzie potrzeba:

  • Kaszę jaglaną należy ugotować.
  • Następnie przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać musztardę, olei i przyprawy i rozpocząć blendowanie.
  • W trakcie dolewamy niewielką ilość wody aż do chwili uzyskania idealnej konsystencji.
  • Gotowe! Teraz należy wykorzystać majonez na przykład do dobrej sałatki!

majonez jaglany

Majonez jaglany doskonale sprawdzi się w diecie wegan oraz wegetarian, ale nie tylko! Przyda się także osobom na diecie odchudzającej lub szukającym nowych doznań kulinarnych wszystkożercom. W smaku niczym nie ustępuje swojej tradycyjnej wersji z jajek i sporej ilości oleju. Można zajadać się nim bez wyrzutów sumienia. Ponadto kasza jaglana jest bardzo zdrowa. O jej właściwościach pisałam przy okazji podawania przepisu na raffaello z kaszy jaglanej. Dieta roślinna zaskakuje mnie na każdym możliwym kroku. To niesamowite jak wiele produktów omijałam gotując po prostu tradycyjnie. Polecam każdemu wypróbowanie kilku przepisów.

 

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Renata napisał(a):

    Ja nie uzywam majonezu, ale ten wyglada na zdrowsza wersje tego kupnego

  2. O kurczę! Niezły pomysł! Jako zagorzała miłośniczka jaglanej muszę spróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *