SOPA DE LIMA – meksykańska zupa z limonek

Kuchnia meksykańska słynie z ostrych przypraw, fasoli i mięsa. W żadnym wypadku nie jest dietetyczna. Jest wręcz przeciwnie. Meksykanie lubią jeść, więc jedzą. Dziś jednak skupimy się na jednym z lżejszych dań jakich mieliśmy okazję spróbować. Meksykańska zupa z limonek, zwana tam Sopa de Lima, występuje w dwóch wariantach – z mięsem lub po wegetariańsku.

033

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych marchewek;
  • 3 cebule;
  • 5 pomidorów (im bardziej dojrzałe tym lepiej);
  • 1/2 kg piersi z kurczaka;
  • 8 limonek (nie, nie mogą być cytryny);
  • szczypta pieprzu kajeńskiego;
  • odrobina maggi;
  • pieprz, sól do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W osolonej wodzie gotujemy pierś z kurczaka. Można przyprawić ją pieprzem kajeńskim i maggi. Kiedy się ugotuje należy odstawić ją do wystygnięcia, a potem porwać na drobne, podłużne kawałki.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, a umyte pomidory w duże kawałki (nie trzeba obierać ich ze skórki). Warzywa wrzucamy do około 1,5 litra wody, przyprawiamy ostrą papryką, maggi, pieprzem i solą. Kiedy się ugotują wrzucamy do garnka przygotowanego wcześniej kurczaka (wegetarianie ten etap po prostu pomijają).

Limes

2 – 3 limonki sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki i dodać do zupy. Zagotować.

Resztę limonek pokroić w ćwiartki i wciskać do zupy podanej na talerzu.

SMACZNEGO!

Meksykańska zupa z limonek to tradycyjne danie Jukatanu. Sopa de lima króluje w restauracyjnym menu na całym półwyspie. Nam limonki kojarzą się głównie z ciastem i dodatkiem do herbaty, ale tam są stałą częścią potraw. Można ich używać zamiennie z przyprawami takimi jak maggi, a kwaśny posmak jest standardem smaku. Po powrocie wielu przyjaciołom polecałam to danie, ale mało kto wypróbował przepis. Jedni uważają, że to nie może być dobre, a inni, że zupa to nie danie obiadowe. Czas to zmienić. Oba argumenty są do niczego. Zupa jest pożywna i jest pycha! Skoro my w Polsce możemy zajadać się kwaśnymi ogórkami i kapustą, które w gruncie rzeczy są zepsute, to Meksykanie mogą przygotowywać zupę z limonek.

 

1 Dziękujemy!

Może Ci się również spodoba

5 komentarzy

  1. s.Tap. napisał(a):

    Myślę, ze jest również wyśmienita na kaca:)

  2. Kasia napisał(a):

    Limonki ugotowane w zupie się je czy nie?

  3. pablo napisał(a):

    Uwielbiam takie smaki,na pewno spróbuję :)

    • Aneta Aneta napisał(a):

      To bardzo prosty przepis i nie ma problemu ze składnikami, a smak już zupełnie inny od naszych tradycyjnych :) Polecam, bo sama już próbowałam :) i wiem, że watro.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *