PIEROGI Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie)

Pierwsze i ostatnie pierogi w moim życiu ulepiłam jako mały szkrab u boku swojej babci. Potem nigdy nie dotknęłam się tego tematu. Ba! Zarzekałam się, że żadna siła – czysta czy nie czysta – nie zmusi mnie to zrobienia pierogów! Wspominałam, że to zajęcie dla etatowych kur domowych, a ja kurą domową nie jestem. No i masz babo placek – nie dotrzymałam danego samej sobie słowa. Wczoraj z własnej i nieprzymuszonej woli zagniotłam pierogowe ciasto i zrobiłam farsz. Przed Wami przepis na pierogi z zieloną soczewicą! Pyszne, zdrowe i syte jak sto diabłów.

przepis-na-pierogi-z-zielona-soczewica

O soczewicy słów kilka.

Zanim jednak zacznę napiszę jeszcze kilka słów o zielonej soczewicy. Zalegała ona w jednej z kuchennych szafek Kordiana od kilku miesięcy. Nie miał na nią kompletnie żadnego pomysłu. Dziwi mnie to ponieważ z soczewicy można upichcić pyszną zupę, upiec smaczny pasztet, zrobić pastę albo wykorzystać ją właśnie jako farsz pierogowy

Soczewica jest doskonałym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Soczewica dostarcza do naszych organizmów żelazo oraz magnez, a ponadto stabilizuje ona poziom cukru w naszej krwi. O tym, że sprawia, że poziom naszej energii wzrasta nawet nie wspomnę. Zawiera ona sporo błonnika, który ułatwia proces trawienia.

Soczewica to produkt, który z powodzeniem można umieścić w spisie dań na diecie redukcyjnej. Oczywiście trzeba jeść ją z umiarem – jak każdy inny produkt spożywczy.

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą: Ciasto.

Składniki (na ok. 30-40 pierogów)

  • 300g mąki + trochę do obsypywania;
  • niepełna szklanka ciepłej wody;
  • 30g oleju lub oliwy;
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski i dodać sól, a następnie olej i wodę. Wyrabiamy ciasto od czasu aż przestanie się nam ono kleić do rąk. Kiedy tak się stanie dzielimy ciasto na 5 części i rozwałkowujemy je na cienki placek (jeśli klei się do wałka obsypujemy je odrobiną mąki)  i przy pomocy szklanki wycinamy niewielkie kółeczka, które będziemy nadziewać przygotowanym (najlepiej wcześniej) farszem.

weganskie-pierogi

Pierogi z zieloną soczewicą: Farsz.

Składniki:

  • 150g zielonej soczewicy;
  • jedna marchewka;
  • jedna pietruszka;
  • jeden seler;
  • sól;
  • pieprz;
  • czosnek niedźwiedzi;
  • dwa ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w słupki warzywa wrzucamy do gotującej się wody, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę natki oraz koperku. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je, a do bulionu wsypujemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek, czosnek niedźwiedzi oraz resztę pokrojonej natki i koperku, a następnie łączymy wszystko z ugotowaną i ostudzoną soczewicą.

pierogi z zieloną soczewicą

Gotowym farszem nadziewamy pierogowe ciasto, a ulepione pierożki wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po kilku minutach (gdy wypłyną na wierzch) na talerz. A następnie zajadamy ze smakiem! Smacznego!

 

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. S.Tap. napisał(a):

    Nie wiem jak konkretnie te :) ale pierogi z soczewicą są niebiańskie! Przez całe życie byłem pewien, że nic u mnie nie zagrozi pozycji „ruskich” .. a jednak! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *