ZUPA PAPRYKOWA – samo zdrowie!

Zupa paprykowa to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Warzywo do Europy zawędrowało wraz z Krzysztofem Kolumbem. Uprawiano ją w Hiszpanii. Początkowo pełniła rolę ozdoby w ogrodzie. Nie spożywano jej gdyż uważano ją za trującą. Potem sytuacja uległa zmianie. Drugą drogą, którą papryka wjechała na terytorium Europy były Indie. Wówczas Węgry przyjęły warzywo z zachwytem. Z resztą, co tu dużo mówić, przecież leczo i gulasz węgierski mówią same za siebie.

Pepper soup

Zupa paprykowa zaserwowana została nam po raz pierwszy przez gospodarzy hotelu, w którym pracowaliśmy w Hiszpanii. Jakiś czas potem odtworzyłam ten przepis we własnej kuchni. Jest prosty jak konstrukcja gwoździa, a przy tym smaczny i zdrowy. Zupa jest odpowiednia dla wegetarian.

SKŁADNIKI:

  • 2 czerwone papryki;
  • 1 żółta papryka;
  • 2-3 papryczki chili (ew. pepperoni)
  • 2 duże cebule;
  • 2 dojrzałe pomidory;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 300 gr jogurtu naturalnego;
  • pieprz;
  • sól;
  • bazylia suszona;
  • bazylia świeża (do dekoracji).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Papryki (czerwoną, żółtą i chili) należy oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić. Cebulę i pomidory pokroić (pomidory mogą być ze skórką). Wszystko wrzucić do ok. 1,5 litra wody, przyprawić pieprzem, solą i bazylią i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i całość rozdrobnić blenderem. Dodać jogurt naturalny i całość wymieszać (przy pomocy blendera). Podawać ze świeżą bazylią.

Zupa paprykowa jest bardzo zdrowa. Czerwona papryka ma świetny wpływ na skórę i wzrok. Jest źródłem prowitaminy A. Obfituje w witaminę C, która powoduje, że nasza twarz dłużej jest wolna od zmarszczek. Zawarta w czerwonej papryce rutyna sprawia, że nasze organizmy są bardziej odporne. Żółta papryka z kolei dostarcza nam witaminy E. Wspomaga również proces widzenia. Ostra papryka jest świetnym elementem diety odchudzającej, gdyż  zawarta w nich kapsaicyna hamuje łaknienie i znacznie przyczynia się do spalania kalorii. A więc proponowana dziś przeze mnie zupa to samo zdrowie!

3 Dziękujemy!

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. Justyna napisał(a):

    Muszę kiedyś spróbować takiej wersji, natomiast mam genialne doświadczenia z papryką pieczoną. Generalnie, smak pieczonej papryki – solo, w sosie i w zupie jest rewelacyjny. Spróbujcie kiedyś do wywaru warzywnego dodać pieczoną paprykę, cebulę i czosnek oraz pomidory (również pieczone). Do piekarnika można włożyć takie jakie są, bez specjalnego przygotowania, bo z wszystkiego potem ściąga się skórkę. Do tego dodaje się zioła (jak kto woli, albo do piekarnika, albo już świeże do wywaru). Potem także się wszystko blenduje. Niebo w gębie!

  2. Cocoshka napisał(a):

    Musze przekazać ten przepis moim rodzicom. Po odwiedzinach na Węgrzech maja bzika na punkcie papryki:P

  3. Kinga C Namalowane napisał(a):

    Nigdy nie jadłam, ale bardzo mnie zaciekawiłaś taką zupą :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

  4. Edyta Knop napisał(a):

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam.Muszę ja koniecznie wypróbować.Z kolei znam dobrze kuchnię z Wegier jest znakomita,gulasz jest przepyszny.Paprykę powinno się jadać sporo,bo to zdrowe.

  5. Gosia (MyCarlow) napisał(a):

    Ciekawa propozycja :) Nigdy nie jadłam takiej zupy, a widzę że warto byłoby spróbować ze względu na tyle właściwości zdrowotnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *